Tuesday, March 16, 2010

speaking of...Lumrah Kehidupan

this is something general, not intended to hurt anyone
tapi...siapa makan cili, terasa pedasnya

lumrah kehidupan dalam persahabatan.
masa baru jumpa, sangat baik
selalu tegur, maklumlah, dia kan orang baru
tak ramai kenalan lagi.
dia layan kita baik, kita pun layan dia baik
satu hari, dia dah mula ada ramai kawan
ramai kawan yang lagi "tinggi" taraf dari kita
ramai kawan yang jauh lebih "menarik" dari kita
ramai kawan yang jauh lebih "kaya" dari kita
ramai kawan yang lagi "hebat" dari kita....
jadi...dia mula berasa
berkawan dengan kita adalah satu perkara yang memalukan
jadi, dia pun terus taknak tegur kita lagi
dan membuat kita tertanya-tanya; "apa salah aku?"
sampai la kita sedar...."oh, aku dah tak setaraf dengan dia..."
lepas tu, satu hari akan datang...
di mana, kawan-kawan dia yang "sangat hebat" tu tak ada
dan hanya kita yang ada, jadi, dia pun tiba-tiba baik semula dengan kita
tetapi....
hanya sampai bila dia nampak semula kawan-kawan dia yang "sangat hebat" tu
kemudian, kita ni hanyalah orang yang akan membuat dia rasa malu untuk dia atau kita tegur....

itulah lumrah kehidupan....
Photobucket

2 comments:

Raveneye said...

yeah, i know that feeling yang orang yang kita ingat kawan terbaik kita first time dulu tinggal kita sebab dia ingat dia dah 'hebat' sangat. but i wonder u cakap pasal sape........................ ?

Wani said...

tak ditujukan kepada sape2 pown. benda nie kuar after a conversation with a friend about "friends"